TPA Hrvatska – pouzdani partner poduzetnika za financijska, porezna i računovodstvena pitanja

20. December 2016 | Vrijeme čitanja: 5 Min

Osim u Hrvatskoj, TPA Grupa posluje u još deset zemalja Središnje i Istočne Europe: Albaniji, Austriji, Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

TPA Grupa je 5. rujna 2016. postala nezavisni član „Baker Tilly Europe Alliance”. Na hrvatskom tržištu, TPA uspješno posluje godinu dana i trenutačno zapošljava 15 stručnjaka sa lokalnim i međunarodnim iskustvom na području poreznog savjetovanja, revizije, financijskog savjetovanja te knjigovodstva, s daljnjom tendencijom rasta.

Sa partnerom TPA Hrvatska, Bojanom Huzanić, razgovarali smo o rješenjima koje nudi jedna od vodećih svjetskih mreža savjetnika za porezna, revizorska i računovodstvena pitanja, prednostima poslovanja „licem u lice“, prednostima koje kompanija pruža svojim klijentima, kao i budućim planovima kompanije na tržištu Republike Hrvatske. Neizostavno je bilo također pitanje vezano za poreznu reformu koja nam stiže od 2017. godine.

Možete li nam objasniti koje su prednosti TPA Grupe na regionalnom tržištu?

Osim u Hrvatskoj, TPA Grupa posluje u još deset zemalja Središnje i Istočne Europe: Albaniji, Austriji, Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji. Mi smo najbolje povezana organizacija koja se bavi ovim poslom u ovom dijelu Europe. Naš poslovni model podrazumijeva partnerstvo austrijske središnjice sa partnerima na lokalnom tržištu. U proteklih 20-ak godina ovakav model pokazao se kao najbolji pristup uspješnom savjetovanju naših klijenata na lokalnom tržištu. Također, zaposlenici različitih članica TPA Grupe se viđaju redovito, razmjenjuju iskustva te novosti iz različitih područja. Na taj način, u svakom aspektu našeg poslovanja, prepoznata je kombinacija lokalne ekspertize i međunarodnog iskustva. Bitno je napomenuti da svako lokalno društvo u okviru TPA Grupe omogućava savjetovanje svojih klijenata na lokalnom, ali i na engleskom odnosno njemačkom jeziku. Mi smo posebno ponosni što u našem timu imamo lokalno ljude kojima je njemački materinji jezik koji bez problema surađuju sa društvima kojima je njemački službeni jezik.

Recite nam malo više o filozofiji grupacije i strategiji poslovanja „licem u lice“.

Našim klijentima pristupamo na praktični način prilikom rješavanja njihovih problema i izazova. Mi smo tu da slušamo i analiziramo, predlažemo rješenja i alternative u praksi te da upozorimo na posljedice svake od njih. U tom procesu postavljamo se partnerski te ne gledamo kako rizik poslovne odluke prebaciti na klijenta. Imamo samopouzdanje da zauzmemo vlastiti stav i da ga podijelimo sa klijentom bez suvišnog administriranja te u razumnom vremenu.

Koji su najveći problemi Vaših klijenata u Hrvatskoj?

Problemi su vrlo slični zemljama u okruženju, a to su regulatorna neizvjesnost te tromost državnog aparata. Česte zakonske promjene vrlo snažno utječu na postojeće poslovanje poduzetnika i na nove investicije. To je najvidljivije u zadnjih 12 mjeseci kako nije bilo Vlade niti zakonskih promjena. U tom periodu vidljiv je gospodarski rast, mogućnost da se poduzetnici koncentriraju na svoje poslovanje, a ne da se bave usklađivanjem svojeg poslovanja s novim propisima.

Nova «porezna reforma» donosi pozitivne stvari, no međutim uvodi nova pravila i procedure na koje se poduzetnici moraju koncentrirati.

Ono što je posebno veliki problem je i pristup problemima. Odgovorne osobe ne prepoznaju probleme, te iste ne rješavaju promptno. S druge strane, oni koji direktno rade s poduzetnicima, ne razumiju djelatnost i ono što poduzetnik u praksi radi.

Kako do novih investicija?

Današnje je stanje posljedica dugogodišnjeg zanemarivanja i nebrige oko stvaranja povoljnog ozračja za strana ulaganja. Stvorena se klima teško mijenja, a i uklanjanje administrativnih barijera putem izmjena zakona, dugo traje.

Vlada treba energično raditi na pojednostavljenju propisa kako bi se olakšalo obavljanje proizvodnih djelatnosti i svoje napore u tom pravcu popularizirati. Većina prepreka koje je naslijedila ova Vlada i dalje su tu: birokracija je i dalje spora, a parafiskalni nameti još su i veći. Porezni sustav ne potiče ulaganja na kvalitetan i prepoznatljiv način već u praksi stvara administrativne barijere te se poduzetnici okreću prema drugim zemljama u regiji.

Koje značajke donosi najavljena porezna reforma?

Porezne izmjene dešavaju se u većini poreznih propisa.

Za građane je najbitnije uvećanje osnovnog osobnog odbitka s 2.600 na 3.800 kuna.

S druge strane, nabava prve nekretnine više nije porezna olakšica, ali je promet nekretninama ubuduće oporeziv prema stopi od 4% umjesto dosadašnjih 5%.

Dio izmjena odnosi se i na doprinose te se dosadašnje neplaćanje doprinosa za autorske honorare ukida i uvodi plaćanje doprinosa i na takve primitke, ali s umanjenom stopom doprinosa.

Za poduzetnike također stižu novine u obliku smanjenja porezne stope poreza na dobit sa 20% na 18% odnosno na 12% za poduzetnike čiji prihodi ne prelaze 3 milijuna kuna. Također se uvodi mogućnost plaćanja poreza na dobit prema novčanom tijeku.

U sferi poreza na dodanu vrijednost dolazi do promjena u poreznim stopama, te mogućnost odbitka dijela pretporeza kod nabave novih osobnih vozila iako će stupiti na snagu tek s 1.1.2018.

Uz navedene, dolaze i druge mjere, usklađuju se dosadašnji propisi ali uvode i novi porezi. Najbitniji je porez na nekretnine koji donosi puno novosti za sve vlasnike nekretnina.

Što je TPA postigao u zadnjih godinu dana?

TPA Hrvatska stvara čvrste temelje u svojem poslovanju. Uz usluge računovodstva i poreznog savjetovanja ove godine osnovano je i društvo za reviziju – TPA Audit d.o.o., koje vodi Igor Arbutina, ovlašteni hrvatski revizor s više od 14 godina iskustva u reviziji i financijskom savjetovanju.

TPA Hrvatska se namjerava širiti u svim navedenim djelatnostima i zapošljavati nove kadrove.

Uslijed dosadašnjeg rasta, morali smo proširiti ured, te smo unutar poslovne zgrade Eurotower preselili na 19. kat.

Gdje vidite TPA za pet godina?

TPA će i za pet godina biti pouzdani partner poduzetnicima u poreznom, računovodstvenom te savjetodavnom dijelu njihovog poslovanja, odnosno dodatno razviti sektor revizije. TPA Hrvatska namjerava postati spona između poduzetnika i države te dati svoj doprinos u stvaranju još atraktivnijeg poslovnog okruženja.

Saznajte više!