Studija: Troškovi rada u srednjoj i jugoistočnoj Europi kao čimbenik u odluci o lokaciji

15. May 2024 | Vrijeme čitanja: 4 Min

Renomirana tvrtka za porezno savjetovanje TPA, zajedno s tvrtkom za kadrovsko savjetovanje Kienbaum, po treći je put objavila studiju koja ispituje troškove rada u dvanaest odabranih zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Studija pod nazivom Troškovi osoblja kao čimbenik u odluci o lokaciji fokusira se na četiri skupine ljudi: direktore, menadžere, zaposlenike i radnike.

Treće izdanje studije još jednom potvrđuje: Nearshoring je još uvijek veliki problem za tvrtke, a troškovi plaća igraju odlučujuću ulogu u odabiru lokacije.

Studija Troškovi osoblja kao čimbenik u odluci o lokaciji objavljuje se po treći put i transnacionalno analizira razvoj u 2023. u različitim zemljama. Studija je jedinstvena u svom području i baca svjetlo na aspekt koji je do sada ostao neistražen u usporedivim studijama na ovim tržištima. Studija se temelji na bruto plaćama u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

Osim toga, studija određuje i bruto troškove, koji padaju na teret poslodavca i neto iznose koje dotični zaposlenik prima na kraju mjeseca.

Posebnosti troškova osoblja za poslodavce

  • U 2023. Austrija i dalje vodi s velikom razlikom u pogledu ukupnih troškova za sve skupine ljudi i time upisuje najviše troškove osoblja
  • Slijede Slovenija, Češka i Slovačka za sve skupine ljudi, od kojih su sve tri izravni susjedi Austrije. Poljska sustiže te zemlje među nekim skupinama ljudi
  • Hrvatska i Mađarska nalaze se u srednjem rangu ukupnih troškova.
  • Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Bugarska pokazuju niske ukupne troškove – različitim redoslijedom ovisno o skupini ljudi.
  • Albanija ima najniže ukupne troškove za sve skupine ljudi
  • U usporedbi s prethodnim godinama, ukupni su troškovi više porasli u zemljama srednje i jugoistočne Europe nego u Austriji, pri čemu je najveći skok zabilježila Poljska.

Primjetno je da su troškovi osoblja u zemljama koje nisu članice EU-a u usporedbi relativno niski. Osim toga, zemlje koje su pristupile EU u prvom krugu proširenja prije 20 godina imaju veće troškove od zemalja koje su kasnije pristupile EU. Niži troškovi osoblja stoga se mogu primijetiti u jugoistočnoj Europi. Međutim, drugi kriteriji kao što su obuka i razine kvalifikacija, kao i propisi o radnom pravu također igraju ulogu u odlukama o lokaciji.

Proizvodna industrija

Posebna promatranja u branši pokazuju da su zemlje srednje i jugoistočne Europe popularne lokacije za outsourcing proizvodne industrije. Sljedeće točke proizlaze iz detaljne analize ove industrije:

  • Poredak zemalja nije se mijenjao u odnosu na 2022. godinu.
  • Troškovi osoblja za radnike u proizvodnoj industriji dosljedno su niži nego u drugim industrijama.

Neto plaće u usporedbi

Studija se temelji na različitim visinama iznosa bruto plaća u pojedinačnim zemljama, što znači da u nekim slučajevima može doći do visokih neto iznosa unatoč visokim porezima i doprinosima za socijalno osiguranje.

  • U Austriji, na osnovu najvećih bruto plaća, unatoč višim porezima i doprinosima za socijalno osiguranje proizlaze najviše neto plaće
  • Zbog različitih poreznih sustava (flat tax / progresivna porezna stopa) i propisa socijalnog osiguranja, pojavljuje se drugačija slika ovisno o skupini ljudi

U Austriji i Sloveniji odnos neto-ukupnih troškova raste sa smanjenjem naknada, uglavnom zbog progresivnog poreznog sustava i visokih maksimalnih osnovica doprinosa za socijalno osiguranje. Nasuprot tome, ovaj se odnos razvija u suprotnim smjerovima u Bugarskoj i Srbiji, uvjetovan Flat-Tax poreznim sustavom i nižim maksimalni osnovicama doprinosa za socijalno osiguranje. U tim zemljama osobe s visokim primanjima primaju više ne samo u apsolutnom iznosu, već i u odnosu na ukupne troškove.

Za ilustraciju, usporedba između Bugarske i Austrije: u Bugarskoj generalni direktor prima gotovo 85% ukupnih troškova kao neto plaću, dok radniku s nižim primanjima ostaje samo 65% neto.

U Austriji je situacija upravo suprotna. Neto plaća menadžera je manja od 50% ukupnih troškova, ali je za radnika 59%. S jedne strane, ovaj kontradiktorni razvoj rezultat je različitih poreznih sustava (Tax Flat od 10% u Bugarskoj, progresivno oporezivanje s graničnom poreznom stopom od 55% u Austriji). S druge strane, osobe s visokim primanjima u Bugarskoj imaju koristi od niže maksimalne osnovice doprinosa za socijalno osiguranje od 23.040 EUR godišnje (u Austriji je to 84.840 EUR godišnje).

Troškovi života u pojedinačnim zemljama jako variraju. Omjer između ukupnih troškova poslodavca i neto iznosa zaposlenih pokazuje koliko država ubire poreza i doprinosa i njime financira, među ostalim, svoju infrastrukturu, sustave socijalne sigurnosti i druga javna dobra i usluge.

Klaus Bauer-Mitterlehner, partner u TPA, komentira: “Kao međunarodno aktivnoj tvrtki, transnacionalno poslovanje za nas je uobičajeno. Posebno nam je drago što po treći put možemo predstaviti studiju ‘Troškovi rada u srednjoj i jugoistočnoj Europi kao čimbenik lokacije’ jer daje vrlo uzbudljive podatke koji će tvrtkama olakšati donošenje odluka”.

Klaus Bauer-Mitterlehner, zajedno s Thomasom Hanederom, također je partner u TPA, a Wolfgang Höfle, TPA stručnjak za plaće i socijalno osiguranje, odgovoran je za studiju.

Thomas Haneder dodaje: “Troškovi osoblja igraju ključnu ulogu za tvrtke pri donošenju odluka o lokaciji. Visoke stope inflacije i takmičenje za najbolje kvalificirane radnike također dovode do naglog porasta u CEE/SEE. Čak i ako je to više u usporedbi s Austrijom, proces sustizanja će se nastaviti još dugo, posebno u zemljama jugoistočne Europe”.

Suradnik u ovom projektu bio je direktor Kienbauma Alfred Berger. “Odluke o ljudskim resursima ne bi se trebale donositi samo na temelju strukture naknada, budući da gospodarski rast i inflacija igraju sve važniju ulogu. Skrivena blokada troškova može biti i u oporezivanju prekovremenog rada ili broja dana godišnjeg odmora. Međutim, varijabilna primanja ne smiju se izgubiti iz vida”, kaže Alfred Berger.

TPA-Study-Quantifying-personnel-costs-as-a-factor-for-choosing-a-business-2024-TPA-Group-1
Vaša kontakt osoba