OECD traži globalno rješenje za digitalno oporezivanje

21. February 2019 | Vrijeme čitanja: 2 Min

Inkluzivni okvir OECD-a / G20, održan 23. i 24. siječnja, okupio je 264 delegata iz 95 zemalja članica i 12 organizacija promatrača. Dogovoreno je da će se pojačati napori za postizanje globalnog rješenja kako najbolje oporezivati multinacionalna poduzeća u sve digitaliziranijem gospodarstvu.

Na sastanku je dogovoreno i da će se održati rasprava kako bi se postiglo rješenje, koje će se temeljiti na dva stupa, a koji su opisani u novom dokumentu objavljenom nakon sastanka inkluzivnog okvira.

Prvi stup će se fokusirati kako u postojeća pravila, kojima je regulirano pravo poreza na dohodak multinacionalnih tvrtki, ugraditi promjene koje je digitalizacija unijela u svjetsko gospodarstvo.

Drugi stup bi trebao riješiti preostala BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) pitanja te se pozabaviti s dva seta međusobno povezanih pravila osmišljenih kako bi se državama omogućilo pravno sredstvo u slučajevima u kojima dohodak ne podliježe nikakvom ili vrlo niskom porezu.

S obzirom na značaj novih prijedloga za međunarodni porezni sustav, inkluzivni okvir bit će objavljen 13. i 14. ožujka 2019. u Parizu u okviru sastanka radne skupine za digitalnu ekonomiju.

Vijeće EU-a traži očitovanja

Dana 1. veljače, Skupina za kodeks ponašanja (oporezivanje poduzeća) Vijeća Europske unije zbog transparentnosti je objavila pisma u kojima od Barbadosa, Belizea, Curacaoa, Mauricijusa, Svete Lucije i Sejšela traže alternativne mjere za njihove porezne režime.

Pisma govore o poreznim režimima koji izuzimaju inozemne prihode od oporezivanja i zahtijevaju da se takva praksa do kraja 2019. godine zamijeni alternativnim mjerama.

U pismima se navodi da, ukoliko se to ne dogodi, Grupa za kodeks ponašanja će preispitati preporuke Vijeća EU-a o tome hoće li te države uvrstiti na popis država koje ne surađuju na poreznim pitanjima.

Irska ratificirala MLI

Irska je ratificirala OECD-ovu Multilateralnu konvenciju o provedbi mjera povezanih s poreznim ugovorima u sprječavanju BEPS-a. Multilateralni sporazum o porezu predviđa preispitivanje postojećih sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i mjera prijenosa dogovorenih u projektu BEPS.

MLI stupa na snagu 1. srpnja 2018. godine, nakon čega slijedi primjena u još 5 zemalja koje su ratificirale dokument, a to su Austrija, otok Man, Jersey, Poljska i Slovenija. Do sada je ugovor potpisalo 87 zemalja.