Najnoviji savjeti za ulaganje u nekretnine

12. April 2021 | Vrijeme čitanja: 3 Min

Ulaganje u nekretnine 2021: Godišnje izvješće CBRE & TPA nudi mnoge trenutne savjete za investitore u nekretnine u Austriji, Njemačkoj i Srednjoj i Istočnoj Europi.

Važna pitanja o ulaganjima u nekretnine

Kako se mogu predstaviti mogućnosti ulaganja u Njemačkoj, Austriji, CIE i JIE 2021. godine?
Koji se porezni poticaji za ulaganje nude u različitim zemljama?
Koliko su visoki operativni troškovi u različitim imovinskim razredima?
Kako se oporezuje nekretnina u pojedinim zemljama?
Koji se povrat može očekivati za pojedinu zemlju?

Tvrtka za porezno savjetovanje TPA i CBRE, najveća svjetska tvrtka za komercijalne usluge nekretnina, nude procjenu lokalnih tržišta nekretnina u aktualnoj brošuri “Ulaganje u nekretnine 2021”, koja je dostupna četvrti put zaredom. Ovim želimo institucionalnim investitorima pružiti kratki, praktično orijentirani pregled mogućih investicijskih odluka. Brošura također može poslužiti kao izvor ideja za rad sa zemljama koje (još) nisu bile dio investicijske strategije. Neke manje zemlje u regiji CEE još uvijek nude zanimljive povrate i mogućnosti.

Prepoznajte trendove: Kako se razvijaju tržišta ulaganja u nekretnine?

Tržišta ulaganja u nekretnine bila su relativno stabilna unatoč COVID-krizi. “Ovdje je jedan od glavnih čimbenika vrlo niska razina kamatnih stopa, što znači da su druge mogućnosti ulaganja koje nisu sklone riziku jednostavno manje isplative”, kaže Andreas Ridder, izvršni direktor CBRE Austria & CEE. Ipak, opsezi u regiji CEE su se smanjili.

U 2020. godini uloženo je oko 14 milijardi eura, što konkretno znači smanjenje od oko 26% u odnosu na prethodnu godinu. Kao i u drugim europskim zemljama, također su se uočile jasne razlike između različitih imovinskih razreda u regiji CEE. Stambeni i logistički sektor bili su među jasnim pobjednicima tokom krize, dok su se hotelski i maloprodajni sektor suočili s velikim izazovima.

Važni savjeti i ključni podaci iz 13 zemalja

“Ulaganje u nekretnine 2021.” pruža najvažnije ključne podatke i informacije za investitore u nekretnine u 13 zemalja. Teme se kreću od ekonomskih i demografskih uvjeta do trenutnog oporezivanja prometa nekretninama u Albaniji, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

COVID-19: Potencijalni utjecaj na međunarodno gospodarstvo velik je izazov za ulagače u nekretnine 2021. godine. Također su uzete u obzir trenutne mjere poreznih olakšica u vezi s COVID-19.

Kako donijeti pravu odluku o ulaganju!

Gerald Kerbl, stručnjak za nekretnine i partner u tvrtki TPA, uvjeren je da je “kako bi se moglo donijeti pravu odluku o ulaganju čak i u trenutnim vrlo izazovnim vremenima, neophodno je poznavati lokalno tržište nekretnina, kao i porez i porez. što precizniji pravni okvir”. Tu pruža podršku izvješće “Ulaganje u nekretnine 2021.”

“Ali primijetili smo i da postoje jasne razlike između različitih zemalja. Primjerice, u Hrvatskoj je maloprodaja bila najjača imovinska klasa, a u Mađarskoj je, unatoč krizi u turističkoj industriji, hotelski sektor bila druga najjača imovinska klasa. Stambene transakcije tamo uopće nisu bile registrirane. Dakle, kako bi se donijela ispravna investicijska odluka, pravi savjeti važniji su nego ikad, posebno u kriznim vremenima”, preporučuje Ridder.

Želite više savjeta za ulaganja u nekretnine?
Ovdje naručite svoju digitalnu kopiju Ulaganja u nekretnine 2021!